Kuće 11 posto jeftinije od stanova

Iznimka je Dubrovnik u kojem je prosječna cijena od 3726 €/m2 od kvadrata stana viša 577 eura. Na kontinentu cijene znatno niže nego u priobalju, a Zagreb u zlatnoj sredini s cijenom od 1271 €/m2, 319 eura nižom nego što je kvadrat stana

  • Foto: Kvadrat.hr

Kupiti kuću ili stan? Ako je suditi po cijenama kvadrata, kuća bi, osim u Dubrovniku, bila jeftiniji izbor. Prema podacima portala za nekretnine Crozilla, kuće u Hrvatskoj su lani u prosjeku bile 11 posto jeftinije od stanova, iako su te razlike osjetno varirale od grada do grada. U Zagrebu, najživljem tržištu nekretnina, razlika između prosječne cijene stanova i kuće iznosila je 319 eura po četvornom metru i stanovi su bili čak 20 posto skuplji od kuća.

Najjeftinije kuće lani su se oglašavale u unutrašnjosti Hrvatske i prosječna je cijena u većini gradova bila niža od 1000 eura po kvadratu. Primjerice, u Vukovaru su u prosjeku bile najniže – 514 €/m2, u Bjelovaru, u Bjelovaru 581 €/m2, Sisku 608 €/m.

Znatno skuplje su kuće na Jadranu i za kvadrat su se u pravilu tražili četveroznamenkasti iznosi. Dubrovnik, dakako, prednjači s 3726 €/m2, a slijede ga Opatija (2404 €/m2) i Split (2230 €/m2). No zanimljivo je da su cijene dubrovačkih kuća u pravilu više od cijena stanova i to za čak 577 eura po kvadratu. Istodobno u Opatiji, koja se skupoćom svrstava uz bok Dubrovniku, kvadrat kuće bio je 547 eura jeftiniji nego stanovima. U ostalim priobalnim područjima razlika između cijena kuća i stanova znatno je manja. U Poreču su, primjerice, kuće od stanova skuplje 20-tak eura, a u Senju su otprilike toliko jeftinije nego stanovi.

Zagreb se u tim analizama našao u zlatnoj sredini – prosječna tražena cijena iznosila je 1271 €/m2, viša nego u ostalim kontinentalnim gradovima, ali ujedno i niža nego u većini gradova uz more.

Usporedba cijena kuća i stanova upućuje da je kupnja kuće povoljnija od kupnje stana, a i stanovanje u kući uglavnom se smatra kvalitetnijim nego u stambenim zgradama. No stanovi su ipak traženiji. Razlog tome je vjerojatno i to što kupci, osobito mlade obitelji koji rješavaju svoje osnovno stambeno pitanje najčešće traže 40 -50 kvadrata, a većina kuća u pravilu ima znatno veće površine, pa je ukupni iznos za njih znatno viši nego za stan.

Prosječna tražena cijena kuća tijekom 2015. bila je 0,3 posto niža nego u 2014. godini. (bc)

16