Nasljeđivanje imovine nakon smrti pomajke

Nakon očeve smrti nastavila sam živjeti u zajedničkom kućanstvu s očevom drugom suprugom koja se nakon smrti moje majke udala za njega prije 35 godina. Kako nisu imali zajedničku djecu imovina je nakon očeve smrti podijeljena između mene i pomajke na dva jednaka dijela, a nas dvije smo se dogovorile da će sva očeva imovina koju je naslijedila pripasti meni nakon njezine smrti. No ona ima imovine koju je naslijedila od svojih roditelja pa me zanima kakva su moja zakonska prava na tu imovinu s obzirom na to da ona ima samo nećake – pita Lj. N.

Prema odredbi članka 9. Zakona o nasljeđivanju ostavitelja prije svih imovinu nasljeđuju njegova djeca i njegov bračni drug. Zbog primjene navedene odredbe zakona postale ste nasljednice imovine pokojnog oca i to na jednake dijelove. Vaše daljnje nasljedno pravo vezano je uz činjenicu jeste li od strane očeve supruge, a vaše pomajke, zakonski usvojeni ili je usvojenje izostalo. Ako ste usvojeni, nasljeđivat ćete nakon njezine smrti cjelokupnu imovinu kao nasljednik prvog nasljednog reda..

Međutim, ako niste usvojeni nećete ostvarivati nikakva nasljedna prava iza pomajke. Štoviše, nećete imati nikakva nasljedna prava ni na imovinu za koju ste se dogovorili da će pripasti vama, a također niti na imovine koju je ona naslijedila po drugim osnovama, odnosno od svojih pravnih prednika. Ovim vam ukazujem kako vaši dogovori o tome da će imovina pripasti vama nemaju nikakve važnosti ako neće biti osnaženi pisanim ugovorom, oporukom ili drugim načinom raspolaganja imovinom.

Stoga predlažem da dogovor po kojem stan u kojem sada zajedno živite pripada vama osnažite sklapanjem ugovora o doživotnom uzdržavanju ili u najmanju ruku oporukom. Tako ćete se osigurati da će on po smrti pomajke pripasti vama. Istim ugovorom ili oporukom možete osigurati i nasljeđivanje i sve ostale imovine vaše pomajke. U protivnom, u slučaju njezine smrti, nećaci će ostvariti zakonsko pravo nasljeđivanja i naslijediti cjelokupnu imovinu iza vaše pomajke.

18