Kuće u Slavoniji prodaju se u bescjenje, a kupaca nema

Na kontinentu Hrvatske nude se kuće već po 10.000 eura. Traže se objekti do 100 kvadrata, a za veće nema kupaca, pa im se cijena nerijetko spušta ispod građevinske vrijednosti. U Osijeku je kvadrat kuće u prosjeku i do 35 posto, ili 340 €/m2, jeftiniji od stana

  • Foto: Dr. János Korom

Većina potencijalni kupaca kuća u kontinentalnom dijelu Hrvatske traži kuće do sto četvornih metra s tri do četiri spavaće sobe. No takvih je na tržištu veoma malo. Najčešće se nude kuće od 200 do 300 kvadrata, a cijena im se zbog slabe potražnje nerijetko spušta i ispod građevinske vrijednosti. Tako je većim kućama na području Osijeka, Bjelovara, Siska, Petrinje i drugih gradova prosječna tražena cijena iznosila tek nekoliko stotina eura, a preko oglasnika za nekretnine Crozilla.com mogu se pronaći kuće već po 10.000 do 20.000 eura.

Najveći pad cijena kuća dogodio se u Bjelovaru i Sisku, gdje su oglašavane cijene tijekom ožujka bile preko 20 posto niže nego u istom mjesecu lani, a oba grada, zajedno s Vukovarom imali su ujedno i najniže cijene kvadrata. Podaci Crozille pokazuju kako su se u Bjelovaru prosječne cijene spustile na 477 eura po četvornom metru.

– No i s tako niskom cijenom, nižom od građevinske, veće kuće teško nalaze kupce, a onih do stotinjak kvadrata je iznimno malo – kaže Narcisa Krivačić, direktorica bjelovarske agencije Nekretnine Krivačić, napominjući kako je pomalo i žalosno prodavati kuće po tako niskoj cijeni s obzirom na dugogodišnje ulaganje i trud njihovih vlasnika.

U Osijeku su, prema Crozillinim podacima, cijene kvadrata kuća i do 35 posto niže od cijena stanova, pa je u prosjeku kvadrat kuće 340 eura jeftiniji od kvadrata stana. Ipak, znatno se manje prodaju od stanova.

– Proda se svega nekoliko kuća godišnje – ističe Domagoj Brljačić, vlasnik agencije Nekretnine Osijek. – Malih kuća do sto kvadrata, prizemnica ili visokih prizemnica s tri-četiri spavaonice gotovo da i nema. Za one veće i u dobrom stanju traži se i više od 100.000 eura, ali za njih nema interesa.

No, zato kupci vrlo brzo nađu kuće predviđene za rušenje.

– Prodaju se uglavnom zbog građevinskog zemljišta na kojem se nalaze i koje najčešće ima od 300 do 500 kvadrata, a prodaju se po cijeni od 30.000 do 40.000 eura. Za njima vlada potražnja i brzo se prodaju – zaključuje D. Brljačić.

Na području Siska i Petrinje nije rijetkost da se neke kuće prodaju i po nekoliko godina. Ipak, ove je godine primjetan porast interesa za kupovinom i kuća i stanova. Prema podacima portala Crozilla.com cijene kuća u Sisku bilježe nešto više vrijednosti nego u protekloj godini i prosječna tražena cijena kuće iznosila je 502 eura po četvornom metru, što je oko 200 eura niže od prosječne tražene cijene stanova.

– U Sisku su traženiji stanovi, a najčešće se prodaju oni za adaptaciju i to po 25.000 – 40.000 eura. U Petrinji se kuće više i nude i traže, najviše manje prizemnice s tri-četiri sobe po cijeni od 40.000 do 50.000 eura – kaže Mirjana Marjanović, vlasnica petrinjske agencije Vaš dom.  (bc)

15