Dubrovačke nekretnine pale ispod 3000 eura za kvadrat

Na tržištu stanova cijene su uglavnom stabilne, uz manje mjesečne oscilacije. Blagi rast u svibnju zabilježen je samo u Šibeniku i Opatiji, a u Dubrovniku se nakon dugo vremena prosječna cijena kvadrata snizila 1,7 posto u odnosu na travanj te je iznosila 2996 eura, što je 4,3 posto manje nego prije godinu dana

  • Foto: Dr. Janos Korom

Cijene stanova i dalje su uglavnom stabilne, zanemare li se manje oscilacije na mjesečnoj razini od 0,2 o 1,7 posto. Jadran je već uobičajeno najskuplji, a u samom vrhu su Dubrovnik i Opatija. Zagreb je i dalje u „zlatnoj sredini“ s prosječnom cijenom od 1600 eura po četvornom metru. U ostalim kontinentalnim gradovima cijene su znatno niže, a najjeftiniji stanovi i dalje se nude u Bjelovaru i Sisku.

U Bjelovaru je prosječna cijena u svibnju bila 1,4 posto niža nego mjesec ranije i kvadrat je u prosjeku stajao 782 eura, što je u odnosu na lanjsku prosječnu cijenu čak 8,9 posto manje. U Varaždinu, pak, svibanjska je cijena bila 0,4 posto niža od travanjske i za tamošnje se stanove, prema podacima portala Crozilla.com, u prosjeku tražilo  1114 eura po kvadratu.

Svibanjske cijene porasle su samo u Šibeniku i Opatiji i to 0,7 posto pa su šibenski kvadrati u prosjeku stajali 1493, a u Opatiji 2929 eura. U Dubrovniku je tijekom svibnja zabilježen pad cijena koje su se nakon dugo vremena spustile ispod 3000 eura po kvadratu, odnosno na 2996 eura i prosječna je cijene bila 1,7 posto niža nego u travnju , ali 4,3 posto manja nego prije godinu dana. U Zadru je pak cijena pala 0,2 posto i za kvadrat se tražilo 1761 eura. Među jadranskim gradovima Senj se ubraja među jeftinije, za kvadrat se tražilo 1237 eura, što je 1,1 posto manje nego u travnju.

– Cijene u Senju napokon su onakve kakve bi trebale biti. Raspon je između 500 i 1600 eura po kvadratu, s tim da najvišu cijenu mogu postići samo nove nekretnine u prvom redu do mora  – kaže Barbara Prpić iz Zanatskog obrta Gradnja iz Senja

Na zagrebačkom tržištu najviše oglašavane cijene imaju stanovi u gradskom središtu, a oni se na Crozilli i najviše traže. Njihova je prosječna tražena cijena tijekom svibnja iznosila 1874 eura. Po najnižim cijenama nude se stanovi u Novom Zagrebu i u prosjeku se za njih traži 1278 eura po kvadratu. Osim u središtu Zagreba najviše su se preko Crozille pretraživale ponude stanova na Trešnjevci, u Maksimiru te na Jarunu i u Španskom. (bc)

10