Najbolji proizvodi na Ambijenti

Iako će se taj najvažniji poslovni događaj drvne industrije u Hrvatskoj još morati dotjerivati želi li dosegnuti sjaj sličnih europskih sajmova, mnogi izlagači bili su ugodno iznenađeni i zanimanjem posjetitelja, a još više količinom sklopljenih poslova

  • Foto: Kvadrat.hr

Ovogodišnja 43. Ambienta obradovala je i sudionike i posjetitelje, jer su mnogi, svjedočeći njenom urušavanju u posljednjih nekoliko godina bili gotovo uvjereni u gašenje tog međunarodnog sajma namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije. Redizajnirana i pod sloganom „… ona prava, napokon“ , okupila je 323 izlagača iz 25 zemalja koji su svoje proizvode izložili na 20.000 četvornih metara u sedam paviljona Zagrebačkog velesajma.

Izlagači su se predstavili u četiri tematske cjeline – AmbiDom predstavio je sve vrste namještaja, parketa, vrata, prozora i dekora, AmbiPro materijale, opremu i strojeve, AmbiEnergo drvo u energetici, a AmbiDesign District novitete u industriji namještaja i nove trendove uređenja interijera. Iako će se taj najvažniji poslovni događaj drvne industrije u Hrvatskoj još morati dotjerivati želi li dosegnuti sjaj sličnih europskih sajmova, mnogi izlagači bili su prilično iznenađeni i zanimanjem posjetitelja, a još više količinom sklopljenih poslova.

Na Ambienti su dodijeljene i nagrade proizvođačima: Mobil optimum, priznanje za kvalitetu te Dizajn plus, priznanje za najbolje dizajnersko rješenje.

  • Foto: Ambienta

U kategoriji Mobil optimuma zlatnu plaketu su dobili klupski stolići Spin Valisa iz Požege, koje su dizajnirali Sanja Horvat i Stipo Jelušić.

Istu nagradu za uspješan razvoj i kvalitetu asortimana podnih obloga dobile su podne obloge Bar Code Decking i Francuska riblja kost PPS Galeković iz Mraclina po vlastitom dizajnerskom rješenju.

Za uspješan razvoj i kvalitetu kuhinja po mjeri zlatnu plaketu Mobil optimum dobila je Primina kuhinja Sara koju je dizajnirala Tea Tadej.

Za inovativnost i kvalitetu Mobil optimum dobila je zabočka Regeneracija za proizvod Lap dizajnerice Marije Gradečak.

Srebrnu plaketu Mobil optimum 2016. za uspješno primjenu materijala u oblikovanju dobio je proizvod Piazza Luce (M, XL, S). Proizvođači su A1 Format iz Zagreba, DIN Novoselec i DIZZ Concept, a dizajn potpisuje Ada Kezić.

Za uspješan koncept srebrnom je plaketom nagrađen i proizvod „Buba 4 u 1“ Buba Interijera iz Zagreba koji je dizajnirao Želimir Matić.

Srebrnom plaketom Mobil optimum nagrađen je Stol Jack koji su proizveli Prima iz Zagreba i Prima sofa iz Kalesije u BiH s dizajnerskim potpisom Tee Tadej.

Brončanim Mobil optimumom nagrađena je Fotelja Alba i Amber iz kolekcije Opleti proizvođača Rattan Sedia iz Zagreba i istoimene  tvrtke iz Distrikta Brčko u BiH. Dizajnirao ju je Adnan Ćurić.

Broncom za kvalitetu višefunkcionalne ojastučene kutne garniture okitili su se i zagrebačka Prima te ISG iz Bosanske Gradiške proizvod Palmanova, a dizajnerica je Tea Tadej.

Brončanu plaketu za inovativnost dobio je proizvod S-P-L-I-T koji su proizveli ICE  Studio iz Zagreba i Mizarstvo Jože Plut iz Slovenije. Dizajn potpisuje Ivana Cvetković Lakoš.

Pohvalu je dobila Kompozicija dnevnog boravka s vodenim kaminom za uspješnu primjenu novih materijala i tehnologija tvrtke Interijer Color iz Lekenika, dizajnerice Sandre Obrad.

Plakete Dizajn plus za najbolja dizajnerska rješenja dobila su tri proizvoda. To su kuhinja Stolarije Knapić iz Pleternice kao i stol Bagrem istog proizvođača te jastuci Za Zagreb učenika zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (Klara Petrušić, Lea Subanović, Alisa Šurić, Ema Tomašić, Iva Valenčić, Lea Zelčić i Ana Zorojević pod mentorstvom profesorica Jadranke Krajnović i Ljiljane Hajdarović).

Priznanje za ukupan dojam dobila je zagrebačka tvrtka Inotherm te Regeneracija iz Zaboka.

6