Na 10 prodanih stanova proda se jedna kuća

Iako su kuće u Hrvatskoj u prosjeku po kvadratu 11 posto jeftinije od stanova, na kontinentu i više od 30 posto, dugo čekaju na kupce, osobito velike obiteljske kuće

  • Foto: Kvadrat.hr

Kuće koje se trenutno nude na hrvatskom tržištu u prosjeku su po kvadratu 11 posto jeftinije od stanova s nekim iznimkama uz obalu. Unatoč nižoj cijeni teško se prodaju, pa se na 10 prodanih stanova proda tek jedna kuća.

Najčešći razlog su velike površine obiteljskih kuća. One uglavnom imaju dva-tri puta više kvadrata od najtraženijih stanova – dvosobni ili trosobni stanovi od 50 do 60 kvadrata – što je mnogim kupcima financijski neprihvatljivo.

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako su se tijekom siječnja najviše pretraživale kuće na području Zagreba, Zadra, Osijeka, Pule i Samobora.

U Zagrebu, u kojem je prosječna cijena kvadrata (u koju je uključena i okućnica) iznosila 1280 eura, kuće se najčešće traže za investicijsku gradnju. Kad je riječ o investicijskoj gradnji traže se u zoni tramvaja, za stanovanje na rubnim dijelovima grada i obroncima Sljemena, a kupci prednost daju zapadnom i sjeverozapadnom dijelu Zagreba u odnosu na istočne dijelove grada.

– Na tržištu se najteže prodaju obiteljske kuće velikih površina, najčešće one koje su vlasnici gradili kako bi sutra u njima živjela i njihova djeca sa svojim obiteljima. Takve kuće uglavnom imaju više od 300 – 400 četvornih metara i staromodnu arhitekturu te za današnje prilike previsoku cijenu. Vlasnici im, naime, određuju cijenu kao da prodaju tri stana po 100-120 kvadrata i očekuju da mogu dobiti cijenu kao za kvadrat u višestambenoj zgradi – kaže Diana Perger, vlasnica zagrebačke agencije za promet nekretninama Euro-interijeri.

– Govorimo li o kući koja se prodaje kako bi se srušila i na njenom mjestu izgradila zgrada sa stanovima, tada cijena ovisi o vrijednosti budućeg projekta – napominje D. Perger. – Prodaje li se kuća za stanovanje, cijena se formira prema lokaciji, funkcionalnosti i trenutnoj potražnji.

Prema Crozilli najniža prosječna cijena u siječnju zabilježena je u Sisku (470 €/m2), a najviša u Dubrovniku (3711 €/m2).

Samo iznimno su kuće na moru skuplje od stanova, a na vrhu liste je Dubrovnik u kojem je kvadrat kuće u prosjeku bio 702 eura, ili 23 posto, skuplji od kvadrata stana. No, zato je u Opatiji, koja također ima visoke cijene nekretnina, u siječanjskoj ponudi kvadrat kuća bio je i 600 eura jeftiniji nego stanovima. Na kontinentu, primjerice, bjelovarski kvadrati kuća bili su jeftini od stanova 296 € (37 posto), osječki 359 eura… (bc)

20