Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća

  • Foto: Brandon Bloch, ilustracija

Danas je u Ivanić Gradu održana Tribina o projektima energetske učinkovitosti na kojoj se pojavio i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović. Izjavio je da su u Ministarstvu ustanovili postojanje iznimnog interesa za energetskom obnovnom kuća i rastu svijesti o korisnosti projekta energetske učinkovitosti. Energetskom obnovom kuća – objašnjava Zmajlović – smanjuje se potrošnja energenata te emisija štetnih plinova, čuva se okoliš, iznosi režija postaju niži, a istovremeno se daje poticaj obrtnicima i poduzetnicima u građevinskom sektoru u kojemu se tako čuvaju i stvaraju radna mjesta.

Najavio je i skorašnji javni poziv za energetskom obnovom obiteljskih kuća te dodao da će se od ove godine na natječaj, uz pojednostavljeniju proceduru nego lani, moći javiti svi građani.

Građani koji žele obnoviti svoju kuću trebat će samo napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku, a moći će se javiti direktno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bez posredništva gradova i općina. Izmjenama Programa energetske obnove obiteljskih kuća ukinuta je izrada opsežne i skupe projektne dokumentacije kako bi se ubrzala realizacija projekata i omogućio pravedniji način dodjele novca poreznih obveznika. Najveću prepreku građanima u dodjeli novca Fonda predstavljala je neorganizirana i demotivirana lokalna samouprava. Naime, na poziv Fonda za energetsku obnovu kuća javila tek trećina gradova i općina.

Ove je godine, za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, Fond osigurao 600 milijuna kuna kojima optimistično planira pokrenuti investicije vrijedne 1,2 milijarde kuna. Od ukupnog iznosa, manje od 12 posto, odnosno 71 milijun kuna, namijenjeno je obnovi otprilike deset tisuća obiteljskih kuća.

Ove se godine, na teret proračuna, po prvi puta pokreće i program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja energetskog razreda A+++. Sufinancirat će se kupnja perilica i sušilica rublja, perilica posuđa i frižidera. Iako se radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi bitno veća, njihovim se dugoročnim korištenje, tvrde u Ministarstvu zaštite okoliša, štedi novac. Javni poziv predviđen je u svibnju.

Nedavno je raspisan i javni poziv za sufinanciranje kupnje ekološki prihvatljivijih vozila za građane, tvrtke i obrtnike na teret državnog proračuna. U tu je svrhu osigurano 14 milijuna kuna, a visina poticaja ovisit će o vrsti vozila i iznosi maksimalno do 40% ukupne cijene automobila. Za električne automobile dodjeljivat će se do sedamdeset tisuća kuna, za hibridna vozila dodjeljivat će se do trideset tisuća kuna, odnosno do pedeset tisuća, ako se radi o tzv. „plug-in“ hibridnim vozilima. U predizbornoj godini, novost su subvencije od sedam i pol do trideset tisuća kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle.

7