Francuzi prekrivaju krovove grmljem i stablima

Svi krovovi budućih novogradnji u francuskim poslovnim zonama morat će barem djelomično biti prekriveni biljkama ili solarnim panelima, određeno je zakonom kojega je francuski parlament izglasao sredinom ove godine.

“Zeleni krovovi” imaju izolacijski učinak, ističu ekolozi. Zimi sprječavaju gubitak topline iz zgrada i tako optimiziraju potrošnju energije za grijanje, a ljeti pospješuju hlađenje. Također, zadržavaju istjecanje prekomjernih oborinskih voda, potiču i bioraznolikost osiguravajući pticama prostor za stvaranje gnijezda u “urbanoj džungli”.

Zakon koji je parlament odobrio ipak nije u potpunosti zadovoljio eko-aktiviste. Njihovi zahtjevi za potpunim prekrivanjem krovova vegetacijom nisu usvojeni. Socijalistička vlada napravila je kompromisno rješenje. Usvojena je, naime, odredba prema kojoj tek polovica krova mora biti “ozelenjena”, a na preostali dio krova tvrtke moraju instalirati solarne panele za proizvodnju električne struje.

Zeleni krovovi popularni su u Njemačkoj i Australiji. Kanadski grad Toronto 2009. godine usvojio je akt koji ih nalaže u industrijskim, ali i stambenim zgradama. Krovovi se ozelenjavaju i u SAD-u . Pionir tog trenda bio je američki automobilistički gigant Ford. Želeći prikazati neškodljivost svojih tvornica na okoliš pretvorio je krovove svih pogona i poslovnih zgrada diljem države u zelene „livade“ na kojima čak imaju i pčelinje košnice iz kojih vade med.

10