Kuća koju se može poslati e-mailom

Građevina je velika slagalica drvenih komada koji se na gradilištu spajaju poput Lego kocaka

  • Foto: Clemson University

Indigo Pine naziv je nove revolucionarne građevine koju su osmislili američki studenti s Clemson Sveučilišta. Kuća je zapravo velika slagalica u cijelosti složena od drvenih komada koja se električnom energijom potpuno opskrbljuje iz svojih krovnih solarnih panela. Najbolje je, pak, to što se kuća može poslati e-mailom u bilo koje mjestu u svijetu.

E-mailom se, dakako, ne može poslati drvnu građu i solarne panele, ali mogu svi računalni predlošci. Sve što je potrebno imati na mjestu gradnje su drvene ploče i CNC (Computer Numerical Control) pilu za njihovo precizno rezanje. Jednostavnost gradnje, naime, utemeljena je na digitalnom prijenosu računalnih predložaka. Prema njima će CNC pila izravno na gradilištu izraditi više od 500 oblika. Dijelovi se zatim spajaju poput Lego kocaka bez ikakvih vezivnih materijala osim dijelova temelja te nosivih greda koje se učvršćuju nehrđajućim stegama i vijcima.

Ideja je realizirana kao projekt u sklopu natjecanja Solar Decathlon. Organizira ga američko Ministarstvo energetike i obnovljivih izvora energije, a studenti s tehničkih sveučilišta na njemu predstavljaju svoje radove isplativih, energetski učinkovitih i atraktivnih kuća.

– Jednostavna prilagodba i brza serijska izrada dijelova omogućava gradnju lako prilagodljive strukture, a s obzirom na to da su svi podaci o dimenzijama i obliku pojedinog dijela već zapisani u računalnom predlošku, nema potreba za dodatnim mjerenjima na licu mjesta što omogućava brzo i učinkovito građenje – objasnili su članovi iz Indigo Pine tima.

Prema izvornom projektu kuća ima čak 300 kvadrata, tri spavaće sobe, kupaonicu, veliki dnevni boravak s kuhinjom, trijemom i prilazom za automobil. Visoko učinkoviti fotonaponski paneli, osim električne energije, osiguravaju grijanje vode, a sustav cirkulacije zraka ispod kuće regulira unutrašnju temperaturu.

Dvije Indigo Pine kuće su već izgrađene od kojih jedna za potrebe Solar Decathlon natjecanja. Studenti koji stoje iz projekta vjeruju u njegov daljnji razvoj do faze u kojoj će jednoga dana kuću doista biti moguće poslati u bilo koji dio svijeta, izgraditi je s lokalno dostupnim materijalima te je prilagoditi specifičnim potrebama mjesta i lokalnog načina oblikovanja.

– Ovaj koncept predstavlja bržu, bolju i sigurniju gradnju uz održive metode distribucije već gotovih dijelova kuće, odnosno njihove lokalne proizvodnje. U usporedbi s vremenom potrebnim za izgradnju kuće tradicionalnim metodama, ovim je načinom za isto vrijeme moguće izgraditi čak dva doma.

Iako je Indigo Pine za sada tek studentski projekt, ideja koja stoji iz njega mogla bi u godinama koje dolaze postati jedna od utjecajnijih metoda građenja.

16