Kupujete li stan, prije odluke dobro proučite i kakva je zgrada

Svaku nekretninu koja vam je zanimljiva treba pažljivo progledati nekoliko puta, a svakako i po dnevnom svjetlu.

  • Foto: Karl Loeffler

Tko se odlučio poslušati savjet stručnjaka i ne odgađati kupnju ako je pronašao stan po prihvatljivoj cijeni koji odgovara njegovim željama, suočen je s drugom nedoumicom – kako uopće prepoznati dobru priliku, odnosno na što sve treba paziti prigodom kupnje nekretnine.

Kod starogradnji, ističu stručnjaci, važno je, osim certifikata o energetskoj učinkovitosti, osobno dobro promotriti cijelu zgradu, dakle fasadu, krov, instalacije, a ne samo stan, jer će kvaliteta zgrade i potrebe za velikim popravcima utjecati na visinu budućih izdataka za održavanje suvlasničkih dijelova.

– Važno je stanje krova čak i ako stan nije na zadnjoj etaži jer trošak popravka krova snose svi suvlasnici. Među važnijim stvarima na koje treba obratiti pozornost prigodom kupnje starog stana jest vlaga. Osjetite li miris vlage, morate biti svjesni da ćete taj problem, ako je uopće rješiv, otkloniti i teško i prilično skupo – upozorava Bernarda Sočev iz zagrebačke agencije za nekretnine Euro-interijeri.

Kupci starog stana svakako bi, osim certifikata, trebali tražiti od prodavatelja i uvid u račune za pričuvu, grijanje, potrošnju vode i druge režije kako sutra ne bi bili neugodno iznenađeni visokim računima. Nije nevažno niti u kakvom su stanju stubište, dizalo, zaključavaju li se ulazna vrata… Ti detalji, naime, odaju kupcu pozitivne i negativne strane susjedstva.

– Stari stanovi uglavnom nemaju vlastito parkiralište etažirano sa stanom, nego se koriste parkirališna mjesta pred zgradom. Hoćete li imati dovoljno mjesta za parkiranje, možete provjeriti i sami ako se provezete oko zgrade nakon 20 sati kad je većina stanara kod kuće – skreće pozornost B. Sočev.

Raspitajte se o postignutim cijenama u susjedstvu

Danas je teško odrediti realnu cijenu nekretnine, osobito ako je tražite putem oglasa. Oglasi za privatne prodavatelje uglavnom su besplatni pa su i cijene često nerealne. Najbolje je konzultirati se u agenciji za nekretnine koja posluje na području gdje se stan nalazi jer ta agencija ima podatke o realiziranim cijenama na određenom području. Dobro je provjeriti u susjedstvu koje su cijene ostvarene i prema tome nastupiti prema prodavatelju.

Za stan u starijoj zgradi prednost je ako su izmijenjene kompletne instalacije struje, vode i plina. No kad je riječ o plinu, osobito o naknadnom uvođenju plinskog centralnog etažnog grijanja, treba provjeriti jesu li bojleri instalirani uz odgovarajuće dimovodne instalacije te imaju li valjan atest. Kad se kupuje stan u novijoj zgradi, generalno bi pravilo trebalo biti da se kupuje u zgradi koja ima uporabnu dozvolu. Ako zgrada nije dovršena, raspitajte se o referencama investitora i izvođača radova. Obiđite gradilište i, imate li mogućnost, pogledajte zidove.

– Promotrite jesu li ravni jer ako su malo “pobjegli”, to upozorava i na moguće druge propuste u gradnji nevidljive golim okom – upozorava B. Sočev te upućuje kupce da provjere vanjsku i unutarnju stolariju, zatvara li se i otvara lako, jesu li parketi ravni, škripe li podovi…

Svakako se raspitajte o izvedbi krovišta, vrsti fasade, toplinskoj izolaciji, izolaciji između stanova, a posebno između etaža. To su mane koje mogu imati i novi i stari stanovi, a teško ih je otkriti ako se dobro skriju.

– Kupujete li stariji stan, najidealnije je kupiti onaj koji morate adaptirati. U tom slučaju, osim što ćete ga urediti upravo onako kako želite, imate mogućnost da ugradite kvalitetne materijale i opremu te da nadzirete izvođenje. Kupujete li adaptirani stan ili dovršenu novogradnju, poželjno je da kupac od prodavatelja traži fotografije gradnje ili adaptacije prema kojima je moguće vidjeti kakvi su materijali ugrađeni – savjetuje Bernarda Sočev. Kvalitetu ugrađenih materijala teško će otkriti i sudski vještak, ali savjet stručnjaka poželjan je pri provjeri podudarnosti projekta s izvedbom.

S prodajom mora biti suglasan i supružnik prodavatelja

Važno je da nekretnina ima urednu dokumentaciju – zemljišnoknjižni izvadak na kojem je kao vlasnik uknjižen prodavatelj, da nema tereta ni aktivnih plombi. Važno je provjeriti povijesni zemljišnoknjižni izvadak te ugovor o tome kako je prodavatelj stekao vlasništvo nad nekretninom. Ako je prodavatelj u braku, nužno je da s prodajom bude suglasan i supružnik. Za nekretninu opterećenu hipotekom banke prodavatelj treba dobiti od banke pismo namjere, a kupoprodajna cijena treba biti isplaćena sukladno pismu namjere na partiju zatvaranja kredita. Za stan u novogradnji, ili kuću, osim zemljišnoknjižnog izvatka treba provjeriti i građevinsku dozvolu, o novom potvrdu glavnog projekta, ili rješenje o uvjetima gradnje, zatim uporabnu dozvolu te izvadak iz katastra. Bitno je provjeriti i osobnu iskaznicu prodavatelja, a ako je prodavatelj tvrtka, potrebno je provjeriti i upis u sudski registar te osobnu iskaznicu ovlaštene osobe.

21