Zgrada u stablu nasred Torina

  • Foto: Luciano Pia; lucianopia.it

Talijanski arhitekt Luciano Pia kreirao je i ostvario svoju viziju suživota ljudi i prirode. Viziju je uobličio u projekt apartmanskog naselja „25 Verde“ (25 Zeleno) sagrađenog 2012. godine u Torinu. Naselje ima 63 stambene jedinice i prostire se na 7500 četvornih metara.

Peterokatnica nadnaravnog arhitektonskog rješenja sadrži jednako nestvaran spoj bujne šume i čeličnih potpornih stupova. Zgrada svojim stanovnicima tako stvara osjećaj i iskustvo života usporedivog s onim u kućici na drvetu.

Svaki korak u stvaranju projekta zgrade napravljen je u duhu integracije čovjeka s prirodom. Organskim i asimetričnim oblicima stvorena je prirodna podloga iz koje nasumično niču i rastu stabla različitih oblika i veličina. Malena jezera u podnožju zgrade stanarima omogućavaju osvježenje u ljetnim mjesecima, a ukupno 150 listopadnih stabala ima mnogostruke uloge. Ljeti stvaraju prirodni hlad, obogaćuju grad kisikom i čine prirodnu zaštitu od buke s ulice te reguliraju vlažnost zraka u naselju i apartmanima. Zimi kad lišće otpadne stanove griju tople sunčeve zrake. Stabla svojim životom i rastom neprekidno mijenjaju prostor, a prema tvrdnji arhitekta, stvaraju ukupno 150 tisuća litara kisika po satu uz istodobnu apsorpciju 200 tisuća litara ugljičnog dioksida.

Suživot s prirodom ostvaren je i u grijanju i hlađenju stanova inteligentnim korištenjem geotermalnih, obnovljivih izvora energije, a prijeko potrebna voda kojom se zalijeva bogata vegetacija potječe iz učinkovito prikupljene i reciklirane kišnice.

9