Muzej vučedolske kulture u Vukovaru najbolji hrvatski arhitektonski rad u protekloj godini

Dodijeljene godišnje nagrade ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini – u stambenoj arhitekturi najboljom je ocijenjena kuća za odmor Stone house u Lukovu Šugarju Davora Matekovića, dok je nagradu za najuspješnije unutrašnje uređenje i oblikovanje dobio restoran i kuhinja Pine Beach resorta u Pakoštanima Dražena Juračića i Jelene Skorup

 • Foto: Darko Puharić

Muzej Vučedolske kulture u Vukovaru najuspješnije je ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2015. godini i dobitnik nagrade „Viktor Kovačić“. Muzej su projektirali Radionica arhitekture i Vanja Ilić, odnosno projektni tim Vanja Ilić, Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić i Mario Škarijot.

 • Foto: Miljenko Bernfest

Muzej koji se, prema riječima autora, „gotovo sam nacrtao“, projektiran je sljedeći topografiju, svojim je arhitektonskim vrijednostima brižno očuvao karakter krajolika, a istodobno ga je obogatio sasvim novom prostorno-funkcionalnom vrijednošću. Impresivno interpretirana priča o vučedolskoj kulturi razvija se linearno između grada i arheološkog lokaliteta arhitekturom koja integrira i afirmira daleku povijest i suvremenost te prirodni i izgrađeni krajolik.

 • Foto: Miljenko Bernfest

 • Foto: Miljenko Bernfest

Nagrada „Drago Galić“ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2015. godinu dodijeljena je Davoru Matekoviću za Stone house, kući za odmor u Lukovu Šugarju.

 • Foto: Miljenko Bernfest

 • Foto: Davor Matekovic

Unutar stihijske i neuravnotežene matrice uobičajenih vikend-kuća, kompaktni kameni poliedar „Stone house“ svojim volumenom i materijalom iskazuje pripadnost iskonskom, autentičnom mjestu. Iako je parcela maksimalno iskorištena, kuća ne dominira veličinom, a zatvorenost volumena čita se pak kao zaštićenost kuće uz more izložene ekstremnim naletima bure, karakterističnima za okolicu Karlobaga. Ekspresija čistih ploha, čistoća spojeva i nužnih detalja ukazuju da se krajnje pročišćenim, obazrivim, razložnim i promišljenim projektiranjem, koje se oslanja na bazične kvalitete prostora i temeljna arhitektonska načela, može apsolutno upečatljivo i pozitivno djelovati u postojećem kaotično izgrađenom krajoliku.

 • Foto: Damir Fabijanić

 • Foto: Damir Fabijanić

Za najuspješnije ostvarenje u unutrašnjem uređenju i oblikovanju za što se dodjeljuje nagrada „Bernardo Bernardi“, stručni žiri proglasio je restoran i kuhinju Pine Beach resorta u Pakoštanima čije uređenje potpisuju Dražen Juračić i Jelena Skorup.

 • Foto: Tamas Bujnovskzy

 • Foto: Tamas Bujnovskzy

 • Foto: Tamas Bujnovskzy

Oblikovanje restorana za 1500 gostiju na čistini okruženoj alepskim borom vođeno je početnom idejom da prirodno tlo ostane netaknuto i svi borovi sačuvani. Ova megastruktura u prirodi nije vjeran odraz mediteranskih trijemova i sjenica, već same borove šume. Inženjerskom logikom i suvremenom tehnologijom stvorena je konstrukcija koja podsjeća na stabla, reagira na vjetar, preuzima boje okolnog krajolika. Neponovljiva izvedba, posve prilagođena specifičnom mjestu, istodobno predstavlja uzoran princip djelovanja u zadacima projektiranja turističkih građevina.

 • Foto: Tamas Bujnovskzy

 • Foto: Tamas Bujnovskzy

Nagrada „Neven Šegvić“ za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2015. godinu dodijeljena je Tomislavu Paveliću za knjigu arhitektonskih eseja O busenu trave pod stopalom te Maroju Mrduljašu, Antunu Sevšeku, Damiru Gamulinu za knjigu i izložbu Prostori (su)djelovanja: 20 godina planiranja Zadarske županije .

Nagrada „Viktor Kovačić“ za životno djelo, odnosno za svestrani
stručni angažman, posvećenost nastavničkom pozivu i neposrednom, konstruktivnom pristupu dobila je dugogodišnja arhitektica, istaknuta profesorica zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta profesor emerita dr. sc. Hildegard Auf-Franić.

Radove je vrednovao Stručni savjet UHA-e u kojem su bili diplomirani inženjeri arhitekture Dražen Pejković Bojan Bilić, Alan Kostrenčić, Sabina Sabljić, Dean Stubnja i Ana Šverko.

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini može se pogledati do 11. svibnja u „Kockici“ na Prisavlju, antologijskom djelu hrvatske moderne arhitekture, radu arhitekta Ivana Vitića. (bc)

13