I u Zagrebu stambeni kvadrati jeftiniji od 1000 eura

Najviše ih je u Sesvetama, Dubravi i starijim naseljima Novog Zagreba

  • Foto: mingusmutter, flickr

Iako je to u godinama prije krize bila rijetkost, danas se i u Zagrebu mogu naći stanovi po cijeni nižoj od 1000 eura za četvorni metar, čak i u gradskom središtu. Prema ponudi na portalu Crozilla.com riječ je najčešće o stanovima na rubnim gradskim područjima, a središtu su to najčešće neuređeni stanovi u potkrovljima ili suterenu koji iziskuju temeljitu adaptaciju. Nije, međutim, rijetkost naći stan jeftiniji od 1000 €/m2 i na širem gradskom području, ali u tom se slučaju najčešće radi o velikim stanovima, u pravilu većim od sto kvadrata.

Najviše stambenih kvadrata jeftinijih od 1000 eura nudi se u Sesvetama, Dubravi, starijim naseljima Novoga Zagreba te na krajnjem zapadu grada.

Stanovi u Sesvetama na portalu Crozilla.com tijekom studenog su oglašavani po cijenama kvadrata od 650 eura do 1500 eura, ali čak 38 posto ponuđenih bili su jeftiniji od 1000 eura po kvadratu.

Na području zagrebačke Dubrave stanovi su se nudili od 600 do 1800 eura za kvadrat, a 13 posto ispod 1000 eura po kvadratu.

– U Sesvetama najnižu cijenu imaju stanovi u naseljima Luka i Selčina vjerojatno zato što su tamošnje zgrade najstarije u Sesvetama. No potražnja za tim stanovima je niska – kazala je za Crozillu Ivana Čikić, direktorica sesvetske agencije Dom ekspert. – Usudila bih se reći da su glavni razlozi slaboj potražnji loša toplinska izolacija, visoki računi za grijanje, ali i nesrazmjer površine i sobnosti. Stanovi u takvim zgradama, primjerice, od 60 kvadrata često imaju samo jednu spavaću sobu, dok se novijim zgradama na toj površini mogu naći trosobni stanovi. (bc)

17