Otvorena Oris Kuća arhitekture

  • Foto: Oris.hr

Hrvatska i njezin glavni grad dugo su čekali mjesto na kojemu će se promovirati arhitektura i kultura, susretati se i družiti arhitekti, dizajneri, poslovnih ljudi i ostali zainteresirani sudionici kulturne i poslovne scene te poslovni partneri i sponzori, što se dogodilo ove subote kada je svoja vrata ‘otvorila’ Oris Kuća arhitekture sa željom da bude i kuća kulture te kvalitete, istaknuto je na otvorenju.

Novi multimedijalni centar u Zagrebu na adresi Kralja Držislava 3 pothvat je na kojemu je dugo i sustavno radila Tvrtka Oris d.o.o. i udruga Oris – Kuća arhitekture na čelu s direktorom arhitektom Andrijom Rusanom.

Rusan, koji je ujedno i direktor arhit ektonskoga časopisa Oris, koji izlazi već 16 godina i do sada je objavljeno 90 brojeva te idejni začetnik i kreator kongresa Dani Orisa Hini je na dan kada je ideja Kuće arhitekture postala stvarnost, izjavio kako vjeruje da će Oris Kuća arhitekture biti dom svih koji su zainteresirani za kvalitetu, kulturu i za ono što je zanimljivo.

Podsjetio je kako je dugo postojala želja da se aktivnosti Orisa objedine u jednom prostoru te se prije tri godine ukazala prilika da nam grad Zagreb iznajmi prostor u ulici Kralja Držislava kako bismo ga priveli u funkciju kao prostor za polifunkcionalne namjene – izložbe, radionice, predavanja, druženja i prezentacije ne samo iz područja arhitekture već i drugih područja kulture te ta druge kvalitetne projekte, dodao je Rusan.

Oris Kuća arhitektura ostvarena je pak, istaknuo je, zahvaljujući velikom spisku sponzora i donatora koje zovemo “graditelji Kuće arhitekture” – tvrtke u struci ili pojedinci koji su pomogli svojim savjetima i donacijama tako da, rekao je Rusan, možemo reći da je Kuća arhitekture nastala zajedničkim snagama svih koji su procijenili da im je taj projekt važan.

Površina Kuće arhitekture je 622 četvorna metra u kojima je galerijski prostor sa 150 mjesta, dvorana za sastanke i promocije, kutak za čitatelje, uredi Oris Kuće arhitekture i redakcije časopisa Oris, najavio je Rusan.

Početak druženja u ovoj kući arhitekture, kulture, umjetnosti i komunikacije protekao je neformalno – bez govora i protokola uz glazbu, razgovore i razgledavanje prostora.

Na dan otvorenja priređena je i izložba jednostavnog naziva ‘Prva izložba’, a na kojoj posjetitelji mogu vidjeti autorske radova 40-tak Orisovih prijatelja te prolistati dva kataloga – s izloženim autorskim djelima te katalog donatora stolaca za restoran Voncimer.

Autori izloženih originalnih skica, maketa i kolaža su istaknuti inozemni i hrvatski arhitekti – Manuel Aires Mateus, Tadao Ando, Nikola Bašić, Alberto Campo Baeza, Caruso & St John, Paulo David, Odile Decq, Nenad Fabijanić, Sou Fujimoto, Zaha Hadid, Steven Holl, Christian Kerez, Mathias Klotz, Jurij Kobe, Tihomil Kreitmayer, Kengo Kuma, Anupama Kundoo, Martín Lejarraga, Winy Maas, Francisco Mangado, Mansilla&Tunon, Glenn Murcutt, Hrvoje Njirić, Helena Paver Njirić, Boris Podrecca, Goran Rako, Mauricio Rocha, Kazuyo Sejima, Alvaro Siza, Eduardo Souto de Moura, Studio UP, Studio 3LHD, Peter Stutchbury, Heinz Tesar, Wolfgang Tschapeller, Idis Turato, Zlatko Ugljen i Maruša Zorec.

Klupski prostor opremljen je dizajnerskim stolcima koje su Kući arhitekture darovali brojni prijatelji iz Hrvatske i inozemstva.

Prvoga dana Oris Kuća arhitekture bit će otvorena svim zainteresiranima do večernjih sati, odnosno do 21 sat, a bit će otvorena i svakoga dana od ponedjeljak do subote, od 9 ujutro do 21 sat navečer.