Neboderi koji ne stvaraju sjene

  • Foto: Quasic, ilustracija

Londonske vizure upotpunit će 250 novih nebodera, koliko će ih u Londonu biti izgrađeno do 2020. godine. Kako stanovnici Londona ne bi proveli život u njihovim sjenama, lokalna dizajnerska tvrtka NBBJ osmislila je zgrade koje će na ulice reflektirati sunčevu svjetlost.
Arhitekti su dizajnirali dvije zgrade s posebno zakrivljenim staklenim fasadama koje služe kao divovska ogledala. Njima se sunčeva svjetlost ciljano reflektira na sjene koju stvaraju druge zgrade. Zbog specifičnog oblika zakrivljenosti fasade, postignuto je reflektiranje svjetla tijekom cijelog dana.

– Odnos između sunca i svjetla je odnos između dvije zgrade – kazao je NBBJ-jev šef dizajna Christian Coop.

NBBJ je pri dizajniranju zgrada koristio Rhinoceros računalni program u koji su sa svakim novim nacrtom unosile modifikacije i poboljšanja sve dok program nije stvorio arhitektonsko rješenje koje smanjuje sjenu čak 60 posto. No ogromna zgrada koja reflektira sunčevo svjetlo na ulicu neće imati učinak velike lupe kroz koju sunčeva zraka prži sve pod sobom, jer svjetlo je difuzno pa neće ispržiti prolaznike.

Iako je riječ o originalnom rješenju, to nije prvi put da se ogledala koriste kao arhitektonska rješenja radi povećanja svjetlosti.
U Norveškoj je na planine koje okružuju grad Rjukan i koje su mu oduzimale sunčevu svjetlost, postavljeno 56 ogledala – reflektora koji sunčevu svjetlosti usmjeravaju na gradska područja u kojima su sjene planina bile najveće. Prošle je godine, pak, jedan njujorški arhitektonski studio izradio koncept nebodera koji bi od sunca zaštitio stanare i zaposlenike pomoću stotina sklopivih suncobrana.

Budući da trend gradnje nebodera nezaustavljivo raste – u 2014. izgrađeno ih je više nego u bilo kojoj prethodnoj godini – arhitektonskim rješenjima poput NBBJ-jevih vjerojatno će porasti popularnost.