Najveći zeleni krov na svijetu

Nad objedinjenim zgradama uredilo bi se više od 120.000 kvadrata zelenila s pješačkim stazama, parkovima, voćnjacima, igralištima, pod kojima bi bilo više tisuća stanova i uredskih prostora

  • Foto: Rafael Viñoly and OLIN

U nastojanju da grad Cupertino postane zeleno središte Silikonske doline, arhitekti su izradili opsežan projekt prenamjene više objekata prekrivenih zelenim krovom s površinom većom od 120.000 četvornih metara. Zeleno krovno prostranstvo sadržavat će kilometre pješačkih staza, vinograde, voćnjake, igrališta te amfiteatar.

Nositelj cijelog projekta je tvrtka koja u vlasništvu ima i posrnuli, djelomično napušteni trgovački centar Vallco. Upravo nad njim, ali i okolnim zgradama, koje planiraju otkupiti od različitih vlasnika, investitori namjeravaju sagraditi ovaj golemi zeleni krov. U objedinjenim zgradama ispod zelenog krova planiraju sagraditi više od tisuću stanova te više od 92.000 četvornih metara uredskog prostora. U kompleksu bi se nalazilo kino, teretana, spomenuti trgovački centar i klizalište. Sve u namjeri da se revitalizira grad te integrira s vanjskim elementima na krovu. Iako se, po svemu sudeći, zapravo radi o pokušaju revitalizacije trgovačkog centra.

– Namjeravamo izgraditi neviđenih 120.000 kvadrata javnog parka i rezervata prirode koji ne samo da će biti najveći park u Cupertinu nego će ujedno biti i najveći zeleni krov na svijetu – kazao je Rafael Viñoly, jedan od arhitekata projekta.

Iako će ovaj projekt gledatelje popularne serije “South Park” vjerojatno asocirati na “Sodosopa” koncept revitalizacije grada, investitori ističu kako će se ovim projektom učvrstiti pozicija i brand Cupertina kao inovacijskog i tehnološkog inkubatora Kalifornije.

Projekt je trenutno u fazi javne rasprave, a njegovi kritičari, osim što dovode u pitanje izvodivost projekta, ističu i lošu reputaciju njegova arhitekta. Viñoly se, naime, “proslavio” projektom londonskog nebodera nazvanog “Walkie-Talkie” sa staklenom konkavnom fasadom koja na okolinu usmjereno reflektira sunčeve zrake koje su rastopile plastične dijelove na automobilima parkiranim u blizini nebodera.

19