Rast potražnje i stabilizacija cijena

ZAGREBAČKO TRŽIŠTE STANOVA

  • Foto: Branka Crnčević, Kvadrat.hr

Na hrvatskom tržištu nekretnina počeli su se osjećati znakovi poboljšanja. Malo je porasla prodaja stanova u odnosu na prošlu godinu, podaci portala Crozilla.com pokazuju kako i cijene bilježe porast vrijednosti na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Prosječna je tražena cijena stana u Zagrebu tijekom travnja iznosila 1580 eura po četvornom metru, što je 1,1 posto više nego u ožujku te 1,3 posto više nego u lanjskom travnju. No, na pojedinim područjima, cijene i dalje padaju.

– Cijene su se stabilizirale tako da kvalitetni stanovi na dobrim lokacijama postižu cijenu malo nižu nego 2008. godine, ali i dalje padaju na područjima koji su loše prometno povezana s gradskim središtem, u lošijim zgradama bez dizala kao i stanovima koje je potrebno adaptirati. Postoji jasna diferencijacija između starih i novih nekretnina. Za dobru nekretninu uvijek postoje kupci, a ponovno se događa da se zgrada na dobroj lokaciji proda u temeljima. Tako se na Trešnjevci stan za adaptaciju u staroj zgradi može kupiti za 900 eura po kvadratu, dok se u kvalitetnoj novogradnji prodaju i više od 2000 eura – kazao je za Crozillu.com Borislav Vujović, direktor agencije za nekretnine Opereta d.o.o. iz Zagreba.

Najveći mjesečni pad cijena stanova oglašenih na Crozilli u travnju je zabilježen u gradskom središtu – 1 posto, a prosječna tražena cijena spustila se na 1840 eura.

U Novom Zagrebu cijene su pale za jedna euro, ili 0,1 posto, pa se za kvadrat u prosjeku tražilo 1254 eura.
Prosječna je travanjska cijena kvadrata u zapadnom dijelu grada iznosila 1487 eura, što je 0,1 posto više nego u ožujku.
Porast oglašavanih cijena stanova na portalu Crozilla.com tijekom travnja zabilježen je i na istočnom dijelu grada gdje su cijene više 1,7 posto, a za kvadrat se u prosjeku se tražilo 1525 eura.

Najveću potražnju Crozilla je zabilježila za stanovima u centru, zatim na Trešnjevci, Jarunu i Vrbanima. Slične podatke ima i agencija Opereta. U njoj kažu da se stanovi kupuju po cijelom Zagrebu, ali su najtraženiji kvartovi Centar, Medveščak, Trešnjevka sjever, Vrbani III i Maksimir u zoni tramvaja, ali u potražnji prednjače kvalitetni stanovi u novijim zgradama ili novogradnjama, bez obzira na lokaciju.

– Sve veća je potražnja – ističe direktor Operete B. Vujović – za dobrim trosobnim i četverosobnim stanovima, dobrog rasporeda prostorija, s parkingom, dizalom i terasom, ali i studentski stanovi od oko 40-ak kvadrata s odvojenom sobom. Stanje na tržištu je nešto bolje jer je postalo jasno da su cijene blizu dna te da je teško očekivati njihov novi značajniji pad. Stoga i naše prve statistike pokazuju porast prodaje, pa se nadamo – zaključuje B. Vujović – da će 2015. biti prva godina od početka krize u kojoj ćemo zabilježiti rast prometa u odnosu na proteklu godinu. (bc)

7