MORH prodaje 1200 stanova

  • Foto: Roberta F., Wikimedia
Ministarstvo obrane (MORH) predložilo je, a Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila da se do kraja lipnja prenese Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) 250 poslovnih prostora i 3000 garaža, kojima je upravljao MORH. Usvojeno je i da MORH na prodaju stavi 1200 stanova od kojih se očekuje prihod od oko 332 milijuna kuna. Rok za podnošenje kupnje stanova je 30. lipnja 2015.
‘Ovo nas čini sretnima jer ćemo konačno biti MORH, a ne ministarstvo nekretnina i moći ćemo se posvetiti našem core biznisu. Procjenjujemo da ćemo za 1200 stanova uprihodovati 332 milijuna kuna za proračun. Ta sredstva ćemo koristiti i mi za razvoj i obuku vojnika’, izjavio je ministar obrane Ante Kotormanović.

Na temelju Odluke neće se prodavati stanovi koji su službeni stanovi te oni koji su spomenici kulture  u vojnim lokacijama, objekti u zaštićenim dijelovima prirode te objekti nad kojima traje sudski postupak.

Pravo na kupnju stana imat će korisnici stana koji su hrvatski branitelji, djelatni i umirovljeni pripadnici MORH-a i MUP-a te obitelji umrlih pripadnika tih ministarstava, državni službenici i namještenici te umirovljeni državni službenici i namještenici ostali korisnici.

Korisnici stana mogu ostvariti pravo nad kupnjom stana pod uvjetom da nemaju kao niti članovi njihove uže obitelji u vlasništvu stan ili kuću pogodnu za stanovanje u mjestima prebivališta ili ako ih nisu prodali ili na drugi način otuđili nakon 30. svibnja 1990. Godine, nisu iskoristili pravo kupnje po Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, ako nisu stambeno zbrinuti prema propisima o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, da nisu stambeno zbrinuti prema propisima o društveno poticanoj stanogradnji.